Home

Categorie├źn

Filter
Prijs

DRUKPAPIER

DRUKPAPIER

BIJ AANKOOP  EN VERZENDING VAN PAPIER VIA DE WEBSHOP DIENT U EEN MINIMALE PAPIER ORDERWAARDE VAN 75,== EURO  EXCL. BTW EN VERZENDKOSTEN AAN TE HOUDEN.

 

Wanneer papier dient als drager in een oplage, al dan niet in meerdere drukgangen, dan kan het van belang zijn dat het van één aanmaak is. Het verdient zonder meer aanbeveling om eerst proefdrukken te maken voordat men een papiersoort uitkiest en inkoopt. Houdt altijd rekening met inschiet.Onder invloed van de luchtvochtigheid zal papier voornamelijk in de looprichting van het vel uitzetten of krimpen. Bewaar, om dit effect te verminderen, het papier dan ook zoveel mogelijk in de oorspronkelijke verpakking en op dezelfde temperatuur als in de drukkerijruimte, laat het papier acclimatiseren. Sommige druktechnieken hebben baat bij ingevocht papier, samenhangend met het effect dat men wil bereiken. 

 

Etspapier dient bestand te zijn tegen  invochten en moet de fijnste details op zelfs een diepgeëtste plaat oppikken. Het papier moet sterk genoeg zijn om niet onder druk van de plaat te vervormen.

 

 Lithopapier is glad en stabiel, bestand tegen pluk, stoft niet, krult niet en is vrij van chemicaliën die de balans tussen water en inkt kunnen verstoren. Het heeft goede inktdrogende capaciteiten. Wanneer men werkt met ingevocht papier lenen zich meer papiersoorten voor deze druktechniek.

 

Zeefdrukpapier is niet gemakkelijk te definiëren. De traditionele inkten met oplosmiddel hebben hechting op vrijwel alle papiersoorten en voor het bedrukken van kunststoffen zijn weer speciaal aangepaste inkten leverbaar. De meest recente ontwikkelingen hebben een watergedragen inkt opgeleverd die nog maar heel weinig oplosmiddel bevat. Praktisch gezien geeft deze inkt het beste resultaat op half- tot ongelijmde papiersoorten van een wat zwaarder gramsgewicht. Bij dunnere soorten papier zullen snel plooien en golven in het papier ontstaan doordat het wateraandeel uit de inkt in het papier trekt. Een papier dat teveel zuigt neemt weer erg veel inkt op en zal in de meeste gevallen eerst van een transparante basislaag moeten worden voorzien. Probeer volgelijmde en gesatineerde papiersoorten eerst uit voordat aan een oplage wordt begonnen.

 

Hoogdruktechnieken zoals linoleumsnede, houtsnede, etc kunnen afhankelijk van het gewenste effect op gladde maar ook (met meer druk) op papiersoorten met oppervlaktestructuur worden afgedrukt. Oosterse papiersoorten zijn uiterst geschikt voor deze druktechnieken.